Inleiding

Of u nu geniet van een welverdiende vakantie of juist weer op weg bent naar huis, u wilt vast over een internetverbinding beschikken als u van punt A naar punt B reist. Openbare Wi-Fi-toegang is overal beschikbaar, bijvoorbeeld in cafés en zelfs in het vliegtuig. Hier vindt u enkele tips voor hoe u zich online beschermt op het moment dat u een openbare Wi-Fi-hotspot gebruikt.

Een openbare hotspot is een draadloos netwerk dat is opgezet voor gedeelde internettoegang. De aanbieder van de hotspot schaft een draadloos toegangspunt aan, sluit dit aan op internet en verzendt het bijbehorende signaal in een openbare ruimte. Iedereen met een draadloze kaart binnen het bereik heeft toegang tot het netwerk en kan internet gebruiken.

De meeste eigenaars zorgen ervoor dat klanten snel en gemakkelijk hun hotspots kunnen gebruiken. Het beperken van aanmeldingsvereisten en het omzeilen van problemen met de compatibiliteit met codes heeft echter tot gevolg dat de beveiliging van het draadloze apparaat grotendeels wordt uitgeschakeld. Dit is een groot nadeel. Zonder codering worden platte tekstgegevens onbeschermd verzonden als radiosignalen. Deze signalen kunnen worden onderschept door iedereen met een ontvanger en enkele makkelijk verkrijgbare basishulpmiddelen. Als geen codering wordt toegepast op de hotspot die u gebruikt, kan iemand die uw gegevens onderschept alles lezen wat u hebt verzonden, of het nu om een persoonlijke e-mail gaat of de combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord.

Pas op voor cybercriminelen

Hoewel het niet waarschijnlijk is dat nieuwsgierige buren op hotspots uw privacy in gevaar willen brengen, moet u oppassen voor het grootste gevaar van hotspots: een cybercrimineel. Deze technisch ontwikkelde hackers beschikken over de middelen, de vaardigheden en het geduld om de beperkte beveiligingsmaatregelen te omzeilen die sommige hotspoteigenaars hanteren.

Sommige cybercriminelen hebben zich bijvoorbeeld bepaalde methoden voor social engineering eigen gemaakt om hotspotgebruikers te verleiden gevoelige informatie prijs te geven. Met 'wi-phishing' kan een cybercrimineel het draadloze signaal van een hotspot vervangen door dat van hemzelf, een spoof van de naam van het legitieme netwerk gebruiken en de aanmeldingspagina vervangen door een neppagina. Het gevolg is dat u uw gegevens dan aan deze duistere dubbelganger verzendt, niet de hotspotaanbieder. Als u zich eenmaal op de valse hotspot bevindt, wordt u mogelijk doorgestuurd naar frauduleuze of door virussen geïnfecteerde websites, of wordt er zelfs geprobeerd om u een 'nieuwe account' te laten maken en om u uw creditcardnummers of persoonsgegevens te laten verstrekken.

Tips om uzelf op openbare hotspots te beschermen

In de wetenschap dat deze beveiligingsgevaren op de loer liggen, bent u zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid op openbare hotspots. Hier volgen enkele dingen waarop u moet letten om uzelf te beschermen:

 • Wees u bewust van uw omgeving. Controleer of niemand over uw schouder meekijkt op het moment dat u zich bij uw besturingssysteem, e-mail, IM of andere accounts aanmeldt.
 • Laat uw laptop of draagbare apparaat geen moment onbeheerd achter.
 • Gebruik uw draadloze kaart niet om automatisch verbinding te maken met het dichtstbijzijnde netwerk. Selecteer in plaats daarvan de hotspot handmatig als u verbinding maakt.
 • Controleer of de hotspot legitiem is door de aanbieder te vragen naar de netwerknaam en het verbindingsproces.
 • Schakel het delen van bestanden uit als u een hotspot gebruikt en probeer de hoeveelheid gevoelige, persoonlijke gegevens op uw laptops en mobiele apparaten tot een minimum te beperken. Meestal kunt u het delen van bestanden uitschakelen via het menu voor netwerkinstellingen van uw besturingssysteem.
 • Maak geen gebruik van online bankieren of handel op een openbare hotspot. Wacht daarmee tot u zich in een veilige, gecontroleerde omgeving bevindt.
 • Gebruik e-mail en IM alleen voor informele berichten. Als u IM of e-mails verzendt op hotspots, neem daarin dan geen informatie op die niet openbaar mag worden. Stel eventueel een extra webmailaccount in voor gebruik op hotspots.
 • Ga niet naar websites waarvan u niet wilt dat een onbekende weet dat u deze bezoekt.
 • Schakel uw Wi-Fi-kaart uit als u deze niet gebruikt.
 • Als u zich op een openbare hotspot bevindt, kunt u niet nagaan in hoeverre andere verbonden computers geïnfecteerd zijn en of er mogelijk een hacker gebruikmaakt van het netwerk. Norton AntiVirus en Norton Internet Security--beide van Symantec--beschermen u tegen virussen, wormen, Trojaanse paarden en gevaarlijke indringers.
 • Wees verstandig in het gebruik van uw computer. Mijd hotspots altijd als u belangrijke berichten wilt verzenden of belangrijke transacties wilt verrichten.

Conclusie

Openbare Wi-Fi-hotspots kunnen tijdens reizen zowel van pas komen als u schade berokkenen, tenzij u voorzorgsmaatregelen neemt. Daarom moet u uw computer, uw gegevens en uw privacy met goede tools beschermen en veilige computergewoonten ontwikkelen. We hopen dat de tips in dit artikel u daarbij zullen helpen.